Lezersreacties Verloren

Mooie woorden in de recensie van de NBD Biblion: 

Het boek schets een goed beeld van de jaren 70 en 80 waarin Anna opgroeit. Ook maakt het haar pijn, verdriet en vooral onbegrip over haar vaders gedrag bijna voelbaar.

Verrassend

Vanmiddag ben ik in het boek 'Verloren' begonnen en ik heb het in één ruk uitgelezen.

Ik ben helemaal geen lezer maar ik kon het boek niet wegleggen ... Ik bleef lezen en lezen...

Je signeerde het boek en schreef er de woorden bij:
Laat je verrassen.
Het boek heeft me inderdaad verrast ...

Ik kan moeilijk onder woorden brengen wat me zo in dit boek aangreep, want dát deed het.
Het speelt denk ik ook wel mee dat ik je oma en opa best goed heb gekend en je vader ooit in levende lijve, in een héél ver verleden, heb ontmoet.

Het is een verrassend boek. Ben blij voor jou dat vele puzzelstukjes op zijn plaats zijn gevallen ... 😘

 

Recensie Danielle Hensen Thrillers and more.

In Verloren stappen we in de wereld van het jong meisje Anna dat in een gezin woont dat niet erg stabiel oogt. De ruzie tussen papa en mama komt vaak ter ore van de kleine meid en opeens wordt het stil als blijkt dat papa uit huis is gegaan. Voor haar is het dan nog niet duidelijk waarom papa niet meer naar huis komt en als ze hem wilt zien moet ze naar opa en oma.
Al snel komt ze erachter dat hij zich niet altijd aan zijn afspraken houdt en naarmate Anna ouder wordt ontstaat er steeds een groter gat tussen haar en haar vader. Desondanks is elk bericht van haar vader weer een moment van blijdschap; ‘want het blijft toch je vader.’

Logeren zal ik hier nooit meer en het is me duidelijk geworden dat mijn vader niet gewend is om met kinderen om te gaan. Ondanks dat ik blij ben dat ik naar huis ga, weet ik, gek genoeg, dat ik hem toch ga missen.

Saskia heeft in dit boek haar jeugd blootgelegd voor de buitenwereld. Een autobiografie die heel bijzonder is met name door het feit dat je verontwaardigd de stukken doorleest hoe haar vader telkens het contact met zijn dochter oppakt en net zo snel weer verbreekt. Alle twijfels die door het hoofd spelend van de nog jeugdige meid. Ook op oudere leeftijd blijft het nog steeds een groot raadsel wat haar vader allemaal heeft klaargespeeld.

Verloren is een verhaal waarin je wegduikt en doorleest totdat je op het laatst onthutst het boek sluit en beseft dat dit niet gemakkelijk moet zijn geweest voor de auteur om dit allemaal op te schrijven. De oorspronkelijke brieven en foto’s maken het boek compleet en geven nog extra emotionele waarde.

De waarheid onder ogen zien en het daarna loslaten is vervolgens een moeilijke stap.

Het is dan ook te hopen dat dit verhaal haar geholpen heeft om meer inzicht te krijgen in het daadwerkelijke leven van haar vader ondanks dat er nog altijd ontbrekende stukjes blijven bestaan.

  Onwijs goed en gevoelig.

  Echt wauw dit boek heb ik in een ruk uitgelezen.!
  De schrijfstijl van Saskia is gewoon heel fijn het verhaal is duidelijk leest makkelijk weg en ze bracht t gevoel ook nog heel goed over kortom ik ben verkocht.
  Dit is echt een must read!

  Weer in één adem uitgelezen.

  Bewondering voor Saskia van Mieghem hoe dit boek is geschreven, net als voor Altijd Twee kon ik niet stoppen met lezen. Verschillende hoofdstukken blijven emotie geven ookal ken je het verhaal. Dank je wel Saskia dat je je verhaal wilt delen met ons.

  Onvoorstelbaar

  Wederom weer goed boek van Saskia van Mieghem. Het verhaal pakt je van af het begin tot het eind. Ik ga niet te veel vertellen ik kan alleen zeggen koop het boek en lees hem zelf. Het is echt weer een aanrader

  Lezersreacties Verborgen praktijken

  Recensie Danielle Hennsen Thrillers and more

   

  Verborgen praktijken is het vervolg op De Gynaecoloog en ondanks dat er genoeg uitleg is gegeven met betrekking tot het voorafgaande is het toch een extra aanvulling als je het eerste deel hebt gelezen.  De personages hebben dan meteen een herkenning en het verhaal krijgt hierdoor ook meer diepgang.

  Charlotte heeft al eerder laten zien dat ze tot veel in staat en ook in dit boek gaat ze zo haar eigen gangetje. Als ze tot overmaat van ramp weer geconfronteerd wordt met het verleden is er geen ontkomen aan om enkele grenzen te negeren.

  Het is een wirwar van mensen die allemaal een bepaalde relatie met elkaar hebben. Dit schept een soort van ongeloofwaardigheid maar het heeft als positieve uitwerking dat het verhaal hierdoor als een trein loopt. Verder blijven de personages enkel op de oppervlakte acteren en draait het voornamelijk om de verborgen praktijken die Charlotte uitvoert.
  De schrijfstijl is ongecompliceerd en de plot creëert een einde dat ervoor zorgt dat de lezer zeker nog een deel 3 verwacht. En uit betrouwbare bron is gebleken dat dit ook gaat gebeuren.

  Verborgen praktijken is een vlot lopende medische roman die prettig is om te lezen en waarvan je graag het vervolg wilt lezen dus het is nu weer aan de auteur.

  Geweldig vervolg op De gynaecoloog

  Mooi hoe de schrijfster je subtiel terugneemt naar haar vorige boek De gynaecoloog. Dit boek kun je inderdaad lezen zonder De gynaecoloog te hebben gelezen, hoewel ik dat zeker wel zou aanbevelen. Het verhaal bevat veel verschillende onderwerpen, waarbij een onderwerp dat onlangs actueel was. Daar heeft de schrijfster slim gebruik van gemaakt. Ook dit boek smaakt naar meer en ik hoop dat er nog een deel komt.

  Mooi vervolg op De gynaecoloog

  Met veel plezier heb ik de gynaecoloog gelezen en wat was ik blij dat er een vervolg op kwam al is dit boek ook makkelijk los van de gynaecoloog te lezen.
  Het boek is weer een echte pageturner en ik ben geboeid vanaf blz 1 tot het einde.

  Dit is echt een boek dat je gewoon gelezen moet hebben en ik ben zeker benieuwd of er nog een vervolg op komt en deze zal ik dan ook zeker direct aanschaffen!

  Recensie Danielle Henssen; Thrillers and More.

  De gynaecoloog

  Publicatiedatum: 07 mei 2018

   

  Nu Charlotte als alleenstaande moeder een nieuwe vriend heeft komt ook de hoop dat ze met hem een nieuw gezinnetje kan gaan stichten. De wens naar een broertje of zusje voor Bram is weer gegroeid en ze geniet dan ook weer volledig van haar leven.

  Nadat ze bij haar gynaecologe is geweest omdat ze zeker wilt zijn dat alles oké is dient er zich toch een kleine ingreep aan. Nietsvermoedend gaat Charlotte er vanuit dat alles in orde komt en vertrouwd helemaal op haar gynaecoloog. De wereld komt op z’n kop te staan als blijkt dat haar baarmoeder tijdens de kleine ingreep verwijderd is.

   

  ‘Een vriendelijk gezicht kijkt me met een brede lach aan, groene ogen sprankelen in het felle licht. Ik begrijp het niet. Ik had haar in vertrouwen genomen.’

   

  Saskia van Mieghem maakt weer een grote sprong in haar schrijf carrière. Ze weet met ‘De gynaecoloog’ je, als vrouw zijnde, op sommige momenten de rillingen over je lijf te bezorgen.

  Het verhaal is lekker vlot geschreven met de nodige spanning maar ook met de nodige luchtige momentjes waar de auteur echt haar eigen stijl mee neerzet.

  De band tussen de verschillende personages zijn realistisch beschreven en je waant je al snel in de wandelgangen van het ziekenhuis.

   

  Waarom is de baarmoeder van Charlotte verwijderd zonder dat daar enige aanleiding toe was?

  Alle emoties die daarvan het gevolg zijn worden voelbaar en de radeloosheid van Charlotte wordt steeds groter als dan ook nog eens blijkt dat er meer operaties hebben plaatsgevonden waarbij baarmoeders zijn verwijdert zonder dat duidelijk is waarvoor tot die beslissing is gekozen.

   

  ‘Ik ga op mijn hurken zitten en leg een enkele witte roos op het graf. Ik huil van verdriet, van onmacht en van woede.’

   

  Na het lezen van deze medische thriller zal een bezoek aan de gynaecoloog nooit meer hetzelfde zijn. Een realistisch verhaal dat je vol spanning blijft volgen en waarbij het plot voor een verrassend effect zorgt.


  Recensie Mieke Wijnants 

   

  De auteur vertelt op een natuurlijke, prettige wijze en levendige dialogen, wat dit tweetal allemaal meemaakt in hun zoektocht naar verdwenen baarmoeders.   Wat gebeurt er met de baarmoeders, wie zit hier achter en waarom?

  Ik voel me misselijk worden. Pas nu zie ik de herkenning.

  Er komen diverse personages voorbij, waarvan je als lezer denkt die heeft ermee te maken. Even later denk je weer anders. De karakters zijn goed uitgewerkt en de verschillende ontwikkelingen in het verhaal maken dat het nooit saai wordt.

  De spanning is voelbaar en wordt steeds meer opgevoerd naar de plot toe. De bloeddorstige passages zijn beeldend en dat maakt het op sommige momenten zelfs gruwelijk. Aan fantasie en creativiteit ontbreekt het de auteur niet en dat maakt deze thriller boeiend tot aan het eind.

  De auteur heeft een knappe thriller geschreven, die menigeen op het puntje van zijn stoel zal laten zitten, al dan niet nagelbijtend.

   


  Lezersreacties Voor altijd twee

  Een bewonderingswaardig levensverhaal

  Door Danielle Henssen 02 augustus 2017  

  Ik leerde de schrijfster Saskia van Mieghem kennen door haar tweede boek ‘‘door rood verbonden’ te lezen. Een leuk luchtig geschreven boek. Ze vroeg me of ik haar eerste boek ook wilde lezen, met daarbij de mededeling dat ik haar dan nog beter leerde kennen. En zo kwam het dat ik op een avond in het boek ‘Voor altijd twee’ begon te lezen.

  Al snel zat ik in een herbeleving van mijn eigen zwangerschapsmaanden en met name mijn eerste bevalling had bepaalde overeenkomsten met de beschreven anekdotes in het boek. Hoe grappig dat ze nu neergezet worden, zo goed voel je ook de frustratie, angst en machteloosheid op de momenten dat je er zelf allemaal tegen aanloopt.

  Vol bewondering lees ik verder, ik voel het verdriet opkomen, denkende aan de vrienden die een soort gelijk verhaal hebben meegemaakt. 
  En ondanks al het verdriet dat er heerst, is het geen boek dat je weemoedig maakt. De schrijfstijl van Saskia is gewoon heerlijk om te lezen, ook al zal deze context misschien niet helemaal gepast zijn met het verhaal. Een ieder die het persoonlijk raakt zal zeker een traantje wegpinken. 

  Normaal beoordeel ik een boek met een aantal categorieën, maar bij een non-fictie verhaal zoals dit boek is, is dit overbodig. Alles wat er staat is met veel passie en beleving neergezet en ik blijf het bijzonder vinden dat iemand, die dit overkomt, het zo met de buitenwereld kan delen.

  Ik geef dan ook ‘voor altijd twee’ 5 welverdiende sterren.

  Recensie Voor altijd twee

  Geplaatst op november 21, 2017 door Mieke Wijnants 

   

   

  OVER DE COVER:

  De cover is door de auteur zelf ontworpen en deels door toeval ontstaan.  De kleuren donker en licht blauw nemen het grootste gedeelte van de achtergrond in beslag. Het donker blauw is inkt. Doordat er een tissue in de linkerhoek is gelegd kwam er een schaduw bij, dat is het lichtblauwe gedeelte. Deze schaduw lijkt op een vlinder. In het lichtblauw ligt een hanger met een afbeelding van twee baby’s in foetushouding, die elkaar vasthouden. De titel ‘Voor altijd twee’ is wit en is een mooi contrast bij de blauwe kleuren. De titel en de cover vormen een harmonieus ontroerend geheel. Subliem gekozen. Prachtig!

  OVER DE INHOUD:

  Het boek begint en eindigt met een prachtig gedicht.

  Een ontroerend verhaal over de impact rondom een tweelingzwangerschap, de geboorte en de gevolgen nadien.

  Anna en Rob proberen al zes jaar kinderen te krijgen. Na allerlei onderzoeken en procedures in het ziekenhuis hebben ze de moed opgegeven. Dan blijkt Anna toch nog onverwacht zwanger. Tijdens een echo krijgen ze te horen dat het een tweeling is. Ze zijn in de zevende hemel. De zwangerschap verloopt voorspoedig.  Anna zal in het ziekenhuis bevallen. Beiden verheugen zich op de geboorte van hun tweeling. Als eerste wordt Dennis geboren een gezond jongetje. Als Tim ter wereld komt hoort Anna geen geluid en ze ziet nog net dat Tim wat witjes ziet, voordat hij  met spoed meegenomen wordt door de arts.

  Tim belandt op de afdeling NICU, de intensive care voor pasgeborenen.  De zeer gespecialiseerde afdeling Neonatologie. Neonatologie is de zorg voor pasgeborenen.

  Anna en Rob mogen even bij Tim gaan kijken. Tim ligt in een couveuse en heeft een mutsje op dat Anna niet herkent. Hij heeft een infuus in zijn rechterarm, een slangetje door zijn neusje en diverse plakkertjes op zijn borstje. Anna en Rob weten nog niet wat er aan de hand is met Tim.

  Een dag later krijgen ze uitleg van de arts en komen ze voor een voldongen feit te staan.

  In korte tijd moeten Anna en Rob veel, niet gemakkelijke, beslissingen nemen. Daarnaast is er ook de zorg voor Dennis en genieten ze van dit mannetje.

  Anna krijgt vanaf de bevalling gedurende 8 jaar nog veel te maken met de afdeling gynaecologie. Uiteindelijk moet Anna opnieuw afscheid nemen en verwerken.

  Hoe ga je om met blijdschap en verdriet als dit op hetzelfde moment op je pad komt? Wat is rouwen en hoe doe je dit? Lukt het Anna en Rob om het verlies van Tim een plek te geven? Heeft therapie zin? En zo ja, welke therapie is dan geschikt?  Hoe gaan mensen in de directe omgeving om met het verdriet van een ander? Mag er nog over gepraat worden? Waar hebben de ouders behoefte aan? Wat kan het personeel van een ziekenhuis voor de ouders betekenen? Wat gaat goed en wat kan beter in een ziekenhuis? Hoe assertief moet je zijn? Hoe belangrijk is een partner waar je steun aan hebt? Wat als de mening over het verlies van je kind verschilt met die van je partner? En hoe kun je een kind betrekken bij het verlies van zijn (tweeling)broer zonder dat je het belast?

  In dit boek is te lezen hoe Anna en Rob hiermee zijn omgegaan. Welke moeilijke weg zij hebben afgelegd en of alle keuzes en beslissingen de juiste zijn geweest.

  MIJN MENING:

  De auteur heeft een vlotte natuurlijke schrijfstijl, waarbij haar kracht duidelijk voelbaar is. De hoofdstukken zijn kort. Saskia schroomt niet om alles bij naam te noemen. Ze geeft zich letterlijk en figuurlijk bloot. Gaat geen enkele emotie of gedachte uit de weg. Durft zich kwetsbaar op te stellen. Meevoelen en inleven gaan hierdoor vanzelf. De karakters van Anna en Rob worden goed uitgediept. Situaties en omstandigheden worden perfect beschreven.

  De auteur wisselt de hoofdstukken af met heden en verleden, waardoor er ook plaats is voor blijdschap en plezier. De humor van deze sterke vrouw heeft haar niet in de steek gelaten. Ondanks het beladen onderwerp verscheen er geregeld een glimlach om mijn mond.

  Hoe moeilijk moet het zijn geweest om dit verhaal op papier te zetten? Waarbij het moederhart huilt, emoties en beelden worden herbeleefd.

  Dit boek is onmiskenbaar vanuit een moederhart geschreven. Zo voelbaar en treffend verwoorden kan alleen een echte moeder.

  Het verhaal van Anna heeft mij diep geraakt. Vol bewondering en respect heb ik dit boek gelezen.

  5*****

  recensiesdoorroodverbonden
  PDF – 174,0 KB 1312 downloads
  recensiesvooratlijdtwee
  PDF – 170,5 KB 1137 downloads